Violetti on uusi musta – Sinä päätät, onko perjantai paikkakuntasi yrittäjille musta
Black Friday on vakiinnuttanut kalentereistamme ajan, jolloin odotamme malttamattomina mitä hurjempia tarjouksia kaikkialta päin maailmaa. Viime vuosina mustan perjantain luonne on muuttanut muotoaan. Yhä useampi kuluttaja on entistä valveutuneempi ja tekee ostopäätöksessään arvovalinnan. Hinta ja hulluakin hullumpi tarjous ei enää ole tärkein ostoperuste, laatu ja paikallisuus sen sijaan ovat — hyvä niin!
Black Friday kaupallisena ilmiönä on peräisin Yhdysvalloista. Sitä vietetään marraskuun neljäntenä perjantaina kiitospäivän (thanksgiving) jälkeen. Ilmiö on levinnyt muiden ostoshuumapäivien (esim. Singles`day) tavoin myös Suomeen. Alunperin tarjouspäivä oli tavaratalojen keino saada ihmiset liikkeelle kiitospäivän jälkeen. Nykyisin suuri osa Black Fridayn myynnistä kohdistuu jättimäisiin globaaleihin verkkokauppoihin, joiden markkinointibudjetit ovat tähtitieteellisiä. Harmillisinta ilmiössä on, että suuri osa kuluttajan euroista valuu suoraan ulkomaille ja muutoinkin miljardibisnestä pyörittäville koneistoille. Esimerkkinä Kiinan jätti Alibaba myi vuonna 2020 Singles`Dayn ensimmäisen puolen tunnin aikana 47,6 miljardin euron edestä.
Ilahduttavaa on, että yhä useampi kuluttaja on entistä valveutuneempi ja vertailee tuotteita muunkin kuin hinnan perusteella. Entistä useammalle ostaminen on vahvasti arvovalinta. Ostopäätöksillä on useita rinnakkaisia seurauksia niin globaalisti, kuin paikallisesti. Voit tarkastella omaa ostopäätöstä ja niiden vaikutuksia vaikkapa näin:
- Lisääkö hankintani paikallista elinvoimaisuutta?
- Jääkö yrityksen veroeurot omalle paikkakunnalle?
- Onko käyttämilläni euroilla työllistävä vaikutus paikallisesti?
- Edesauttaako hankintani sitä, että oman paikkakunnan yrittäjät pärjäävät markkinoilla?
- Kuinka voin osaltani vaikuttaa siihen, että palvelut säilyvät paikkakunnallani?
- Tukeeko ostamani tuotteet kestävää kehitystä?
- Millainen kuljetusketju tuotteilla on?
Suuntaamalla ostoksesi Black Fridayn aikana paikallisten yrittäjien piiriin vältyt myös ostoshuuman ikäviltä lieveilmiöiltä. Nettimaailman täyttyessä kampanjoista syntyy kuluttajalle valtava aleviidakko, jossa on haastavaa erottaa, onko tuote oikeasti halpa vai ei. Kun myynti verkkokaupoissa voi kasvaa jopa 500% normaaliin perjantaihin verrattuna on selvää, että myös huijarit löytävät paikalle. Yleisimpiä verkkohuijauksia ovat valesivustot, haittaohjelmien levitys sekä tietojen kalastelu. Ole siis tarkka ja suosi paikallista!
Tässä täsmävinkit, kuinka teet mustasta perjantaista violetilla maustetun Local Fridayhin:
– Pohdi tarvitsetko tuotteen? Onko järkevää ostaa siksi kolme paitaa, jos oikeasti tarvitset vain yhden vain siksi, että se on halpaa. WWF kertoo, että ylikulutus on todellinen ongelma. Jos kaikki kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme kolme maapalloa.
– Pohdi mistä ostat tuotteen? Black Fridayn eniten ostetut tuotteet ovat elektroniikkaan sekä urheiluun liittyviä tuotteita, molemmat alojen liikkeet löytyvät hyvin edustetusti Sodankylästä. Etenkin elektroniikan kanssa mm. huolto ja takuuasiat hoituu näppärästi paikallisessa liikkeessä ilman asiakaspalvelunumeroihin jonottamisia.
– Kun asioit kivijalkamyymälässä, saat asiantuntevaa palvelua ja neuvontaa, jotta ostamasi tuote vastaa juuri Sinun tai lahjansaajan tarpeita.
– Pohdi, voiko tuotteen ostaa paikalliselta valmistajalta. Korona-aika on kurittanut useita pienyrittäjiä kovalla kädellä ja joulumyynti voi olla ratkaiseva vaikkapa paikallisen käsityöyrittäjän näkökulmasta.
– Kun ostat verkosta, käytä tuttuja sivustoja tarjouspäivinä. Huomaathan, että myös oman paikkakuntasi edustajilla on luotettavia, kattavia ja kilpailukykyisiä verkkokauppoja.
Haastamme sinut kuluttaja, tee Black Fridaystäsi Local Friday. Osta paikalliselta!
Ostaminen on arvovalinta, myös vuoden suurimpana tarjouspäivänä.