Yrittäjyys rokkaa – yksin ei kumminkaan tarvi yrittää

Likiliike, Sodankylän yrittäjät ry

Tänä viikonloppuna vietämme valtakunnallista yrittäjänpäivää. Yrittäjä on totisesti päivänsä ansainnut. Yrittäjyys on asennetta yrittämiseen, kykyä tehdä oikeita asioita, kantaa vastuuta sekä motivaatiota ja uskoa tulevaisuuteen. Yrittäjyys vaatii sinniä ja tahtoa. Pienessä, suuressa kunnassa kuten Sodankylä yrittäjyys vaatii myös roppakaupalla kotiseutu rakkautta!

Sodankylän kunnan elinkeinokoordinaattorin Mika Uusitalon mukaan Sodankylässä yrityksiä on kaikkiaan yli 1700, joista kaupparekisteriin on merkitty yli 900 ja ennakkoperintärekisteriin 583 kpl.  Uusitalon mukaan kehitys on koronasta huolimatta positiivista. Viime vuonna kuntaamme syntyi uusia yrityksiä 57. Vastaavasti yritystoiminnan päätti 41 yritystä.

Tuore TAT nuorten tulevaisuusraportti kertoo, että runsas kolmannes eli 36% nuorista uskoo voivansa toimia tulevaisuudessa yrittäjänä. Pojat suhtautuivat yrittäjyyteen tyttöjä positiivisemmin. Pojista lähes puolet pitivät yrittäjyyttä mahdollisena vaihtoehtona tulevaisuudessa. Huomionarvoista on, että nuorista jopa 68% piti yrittäjien ja yrittäjyyden roolia keskeisenä yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta. 

Nuoret ovat tässä oikeassa, yrittäjät ovat keskeinen ja tärkeä osa sekä arkeamme, että hyvinvointiamme!

Yrittäjä, yksin ei tarvitse yrittää!

Sodankylän yrityksistä noin 400 yrittäjää eli lähes puolet ovat yksin yrittäjiä. Yksin yrittäessä tulee väistämättä hetkiä, jolloin sinni, tahto sekä usko voi olla koetuksella. Silloin on suuri rikkaus, kun ympärillä on muita samanhenkisiä vahvistamassa omaa asennetta, jaksamista ja kykyä tehdä oikeita ratkaisuja ja luottaa huomiseen. Jakamassa yrittäjän arkea!

Likiliike vietti viime viikolla ensimmäisen After Work -tilaisuudeen. Aftereissa yrittäjät kokoontuvat säännöllisesti vaihtamaan kuulumisia töiden jälkeen. Sain tilaisuudesta palautteen, jossa yrittäjä oli todella onnellinen huomatessaan muiden pohtivan ihan samoja asioita, olipa sitten pieni tai suuri yrittäjä. On helpottavaa huomata, että asioita ei tarvitse pohtia yksin. 

Monelle yrittäjille tukiverkosto ja oma yhteisö löytyy yrittäjäjärjestöjen kautta.  Oma yritykseni on jäsenenä Suomen Yrittäjät ry:ssä sekä Likiliikkeessä. Olen ollut vuosien mittaan mukana toiminnassa niin Lapin kuin paikallistasollakin . Yrittäjäjärjestöjen kautta olen oppinut tuntemaan upeita yrittäjiä.  Olen saanut muilta yrittäjiltä vinkkejä omaan yritystoimintaani sekä yhteistyömahdollisuuksia, joita en olisi mitenkään saanut luotua odottelemalla kotona Riipissä. Tärkeimpänä, olen saanut ystäviä, joiden kanssa jakaa arkeani yrittäjänä. 

Sodankylässä  Sodankylän Yrittäjät ry ja Likiliike tukevat toinen toisiaan

Moni yrittäjä pohtii mihin yhteisöön ja yhdistykseen pitäisi liittyä ja miksi? Löytyy niin kauppiasyhdistystä, yrittäjänaisia, Yrittäjät ry:tä, Likiliikettä sekä oman alan järjestöjä.  Eri yhdistyksillä on oma tarkoituksena, jotka määritellään yhdistyksen säännöissä.

Likiliike Sodankylä toimii Sodankylän Yrittäjät ry:n alajaostona. Yrittäjäjärjestön tehtävä on toimia yrittäjien edunvalvojana, asiantuntijana sekä vaikuttajana parantamassa yritysten kannattavan toiminnan edellytyksiä alueellamme.  Kiitollisena olemme seuranneet yrittäjäjärjestön edunvalvonta työtä etenkin näin koronaikana. Oman yrityksen kautta olemme muutaman kertaan turvautuneet mm. yrittäjäjärjestön ilmaiseen lakineuvontaan sekä tietysti hyödyntäneet rahanarvoisia etuuksia mm. vakuutuksissa.

Likiliike taas on paikallisuutta rakastava liike, jonka tavoitteena on kertoa paikallisten yrittäjien tärkeydestä kuluttajille. Ilman paikallisia yrittäjiä meidänkin Sodankylän katukuva olisi melkoisen ankea. Likiliike on toiminnallinen markkinointiyhteisö, joka on ns. vastaisku nykyiselle verkkokauppa kulttuurille. Likiliike herättää ajatuksia ja haastaa meitä jokaista pohtimaan omaa arvopohjaa kuluttamisessa.  Suosimalla paikallisia liikkeitä, palveluita ja tuotteita, varmistat, että nämä säilyvät kylässämme myös jatkossa. Oikeilla valinnoilla pidämme kylän yhdessä elinvoimaisena ja palvelut lähellä.  

Paikallisen elinvoimaisuuden tueksi Likiliikkeellä on oma valuutta Likiliikkeen lahjakortti, joka käy maksuvälineenä kaikissa Likiliikkeen jäsenyrityksissä. Likiliikkeeksi voi hakea yritykset, joiden omistus on vähintään 50% Sodankylässä sekä yrityksen virallinen kotikunta on Sodankylä. Yrityksen tulee olla merkitty ennakkoperintä- ja kaupparekisteriin ja sen on tullut hoitanut kaikki viranomaisvelvoitteet.

Älä siis suotta yritä yksin, vaan ota arkeesi mukaan toimijat, jotka tukevat yrittäjyyttäsi. Hae mukaan osaksi Likiliike perhettä TÄSTÄ! Sodankylän Yrittäjät ry:n jäseneksi voit liittyä TÄSTÄ!

Yhdessä olemme enemmän!

Eliisa Lintula

Artikkelin kirjoittaja on Riipi Puukon ja Solmu Yrityspalveluiden yrittäjänä.