TARINA RIIPI PUUKON TAKAA
Kun autolastillinen ranskalaisturisteja karautti ensikertaa Riipin kylässä keskisessä Lapissa sijaitsevan Riipi Puukon verstaan pihaan, luulivat omistajat heitä ensin eksyneiksi. Tuoreilla, yrittäjillä, Eliisa ja Mika Lintulalla oli kädet täynnä töitä puukkojen ja kolmen liki vaippaikäisen tenavan kanssa. Ihmisiä alkoi kuitenkin purkautua autosta, eikä kukaan näyttänyt reitiltä harhautuneelta. Vieraat eivät olleet lähdössä minnekään. He halusivat sisään verstaaseen.
Elettiin vuotta 2014. Nyt, kuusi vuotta myöhemmin kolmen sukupolven asuttamaan pihapiiriin pölähtävät turistilaumat eivät yllätä tai säikäytä yrittäjiä enää.
– Vieraita käy ympäri maailmaa ja tuotteitamme on myyty 15 maahan. Tuotteitamme voi ostaa verkkokaupasta, joka on tehty kolmella kielellä. Se onkin pääasiallinen myyntikanava. Puukkojamme voi ostaa myös suoraan verstaaltamme tai muutamilta jälleenmyyjiltämme. Eliisa Lintula kertoo.
Miten kaikki alkoi?
Riipi Puukkon yrittäjät kertovat olevansa yllättyneitä siitä, miten hyvin yritystoiminta on lähtenyt käyntiin. Nopeasti tai helposti se ei kuitenkaan ole käynyt. Vaikeinta on ollut epävarmuuteen tottuminen ja entisestä työelämästä tutun työyhteisön puuttuminen. Erityisesti alkuaika oli lapsiperheelle raskasta.
Mika Lintula puukon valmistus- Töitä tehtiin vuorotellen, toinen päivät ja toinen illat. Jossain vaiheessa tilanne tasoittui. Mika muistelee.
Riipi Puukko sai alkunsa ”sopivasti hullun” pariskunnan yhteisestä innostuksesta ja rohkeasta päätöksestä ryhtyä yrittäjiksi. Päätöksen sinetöimiseen vaikuttivat paitsi halu kokeilla uusia tuulia, rohkeus esittää hullultakin kuulostavia ideoita, että tuloillaan oleva vauvakin.
– Halusimme tarjota lapsillemme turvallisen ja rauhallisen kasvuympäristön, Lintulat perustelevat. He jättivät vakituiset työnsä Rovaniemellä ja muuttivat Mikan lapsuudenmaisemiin, Riipin kylään. Melko pian muuton jälkeen Lintulat tiesivät ryhtyvänsä yrittäjiksi.
Riipijärven rannalla sijaitseva, alle 150 asukkaan kylä asetti haasteita työllistymiselle. Kylässä on vain yksi navetta ja yksi taksi, joten työllistyminen palkkatyöhön oli hyvin epätodennäköistä, Eliisa taustoittaa.
Sopivasti hulluja ideoita
Koko ikänsä paljon töitä tehnyt nuori pari alkoi oitis pallotella vaihtoehtoja.
– Mietimme kaikkea mahdollista aina kanalasta lähtien. Ruumisarkkujen valmistaminen pyöri myös mielessä pitkään, Eliisa toteaa.
Lehmännavetan virkaa pitänyt navetta remontoitiin ruumisarkkujen valmistusta varten, mutta suunnitelmiin tuli tauko vauvan syntymän tähden. Tauon aikana ajatus nykyisestä yritysideasta syntyi.
Ruumisarkut ja kanat saivat siirtyä syrjään puukkojen tieltä. Ratkaisu oli toimiva ja perusteltu. Molempien tietotaito ja aiempi osaaminen saatiin valjastettua käyttöön uudella tavalla.
– Mikan puukontekoharrastus ja käsityöläisentaidot yhdistettynä minun myynti- ja markkinointiosaamiseeni ovat alusta asti tukeneet toisiaan, Eliisa toteaa. Niin keskinäinen tiimityö kuin yhteistyö muidenkin tahojen, kuten ystävien ja muiden yrittäjien kanssa on ollut yrityksen koko kasvutarinan avain.
Elämä kantaa
Riipi Puukon yrittäjien mukaan Lapissa toimiva yrittäjä tarvitsee rohkeutta, uskallusta, luottamusta ja massasta poikkeavaa näkemystä.
– Tietotaidon karttuessa ja oman osaamisen kehittyessä yrittäjyydestä on tullut lopulta elämäntapa, Lintulat toteavat.
Tällä hetkellä Riipi Puukko voi hyvin. Neljän pienen lapsen vanhemmat toteuttavat nyt ihmisten toiveita ja valmistavat puukkoja asiakkaiden toiveiden mukaan.
Nyt Riipi Puukossa vierailevan turistin vastaanottaa iloiset yrittäjät. Pihapiirissä voit törmätä myös koiriin ja kissoihin. Hyvällä tuurilla myös kanat ja lampaat tervehtivät kulkijaa.
Elämää vietetään perheen, eläinten ja luonnon keskellä.
– Tämä elämä on meidän valmitsema ja Riipi Puukko on tällä hetkellä sen mahdollistaja. Näin on hyvä, Eliisa sanoo. Pikku hiljaa, monien mutkien kautta on opittu, että elämä ja yrittäjyys kantaa.
Riipi Puukko ky, Riipintie 36, 99720 Sodankylä
045 3557775